En video på din hemsida kan påverka SEO resultatet dramatiskt

Idag tar vi blandade sökresultat – video, text, PDF, bloggar och bilder – för givet, men bara några år sedan brukade vi behöva gräva efter t ex en video på nätet. Jag vet, det låter helt fel men så var det.

Men vad är mer förbluffande är att här är vi, sju år efteråt fortfarande inte ser hur användarna söker och förväntar sig, de flesta ansvariga marknadsförare har nog inte insett hur viktigt videon är för SEO (sökmotoroptimeringen).

Så hur påverkar en video webbplatsens SEO, och hur kan du använda det i innehållet i din marknadsföringsstrategi? Nedan listar vi fyra viktiga SEO mått och ett par tips för att använda en video i avsikt att klättra i rankingen hos sökmotorerna:

  1. SERP (search engine results page) – vilken sida hamnar resultatet av din sökning på? Enligt forskning väljer 68% ett resultat på första sidan, motsvarande ett stort antal klick (cirka 40 procent), en betald (icke organisk) sökning är lika viktigt. En video förbättrear det resultatet, ibland dramatiskt.
  2. CTR (klickfrekvens) antalet användare som klickar på en viss länk av det totala antalet användare som besöker en sida.
  3. Lägre Bounce rate – dvs avvisningsfrekvensen som är procentandelen enkelsidiga sessioner (sessioner där personen lämnade webbplatsen från ingångssidan utan att interagera med sidan).
  4. Quality backlinks, bakåtlänkar, även känd som inkommande länkar, inlänkar och inåt länkar, är inkommande länkar till en webbplats eller webbsida.

Eftersom ranking på Googles första sidan är högsta prioritet i SEO arbetet, så det är svårt att bortse från undersökningar som säger  att – sidor med video är över 50 gånger mer benägna att rangordna på första sidan i Googles sökresultat.

Det sätt som de flesta människor använder internet är i grunden förändrat, och förskjutning mot hjälpvideoinnehåll i SERPS är i full gång.