Ålevangeliet

Quiz Ålevangeliet

1. 

Pulp Fiction


2. 

En känd person som tas upp i boken forskade i unga år zoologi med fokus på ålen innan han senare i sin karriär blev en auktoritet inom ett helt annat område, vem var denna man?

3. 

Ingen människa har sett ålar fortplanta sig, ingen har sett en ål befrukta en annans ägg, ingen har heller lyckats få ålar att fortplanta sig i fångenskap. Var tror man idag att fortplantningen sker?

4. 

En film baserad på en känd roman tas upp i boken, i filmen utspelas en central scen med ett bisarrt ålfiske, vad heter romanen/filmen och författaren?

5. 

Den danske vetenskapsmannen Johannes Schmidt ägnade hela sitt liv åt att lösa ålens gåta beträffande bl a fortplantningen, hans arbete sponsrades till stor del av ett känt dansk företag, vilket?

6. 

Jakten på ålens testiklar var något som man trodde skulle kunna lösa mysteriet med fortplantningen, när man till slut hittade en könsmogen blankål av manligt kön så kom man gåtans lösning något närmare, var hittades denna unika blankål?

7. 

Vad är det latinska ordet för ål?

8. 

I boken berättas det om mytiska ålar i litteraturen, till exempel den berömda Branteviksålen som sägs ha levt i en brunn, hur många år tror man ålen vistades där?

9. 

Boken är till stora delar en personlig skildring av en far och en son, som möts genom fisket. Sonen gör en klassresa och slutar som kulturjournalist och hyllad författare, vad arbetade hans far som?

10. 

Mot slutet av boken presenterar författaren den senaste forskningen om hur ålen håller på att dö ut och jämför samtidigt ålen med ett annat djurs tragiska öde som i rekordfart utrotades bara 27 år efter upptäckten 1741, vilket djur?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *